Hvorfor har hunden et stort søvnbehov?

Du har sikkert også undret dig over, hvorfor hunde for det meste sover. Statistisk set sover de fleste hunde over halvdelen af ​​døgnet, og hvis du tilføjer den tid, de ligger og hviler sig, er vi op på næsten 80% af døgnet. Selvom forskere ikke er helt enige om, hvorfor hunde sover så meget, er der stadig undersøgelser, der giver os gode forklaringer.

Hvis vi ser på hundens søvnmønster på en dag, ser fordelingen normalt således ud: søvn ca. 50%, hvile ca. 30% og aktivitet ca. 20%. Hvalpe og ældre hunde sover ofte endnu mere, men der er også forskelle mellem både racer og individer.

Hunde sover overfladisk

En stærk teori om hundens store behov for søvn er, at hunden har meget korte søvnintervaller. De sover for det meste overfladisk for at være på vagt, hvis der skulle ske noget. De er også mere fleksible i deres søvnrytme end os mennesker. Det sovende mønster og den overfladiske søvn, som hunden har arvet fra sine forfædre, ulven, var et must for at overleve. Truslerne var mange i det fri.

Fordi hunden sover så overfladisk og årvågent, falder de sjældent i såkaldt dyb søvn eller REM-søvn. Det er under REM-søvn, at de fleste opsving sker, og hvor man drømmer. Forskere har i undersøgelser set, at hundens intervaller af REM-søvn er så små som kun 10% af den samlede søvn. Hvis vi sammenligner med os mennesker, består vores søvncyklus af ca. 25% REM-søvn.

De korte intervaller med dyb søvn menes også at være grunden til, at hunden har brug for flere timers søvn og hvile for at restituere.

For at hjælpe hunden med at få nok søvn, har den brug for sin egen trygge soveplads. En hundeseng, hvor den kan slappe af uden at blive forstyrret. Tjek vores dejlige hundesenge og få flere råd til, hvordan hunden kan sove ekstra komfortabelt.